Värt ett försök.

2011-01-21
Jag hittade ett mycket intressant inlägg om hur man skall försöka tänka när man letar sig fram i djungeln efter bästa hudkrämen för fin och frisk hy.


Knäck koden till friskare hy

Det bästa skönhetstipset jag någonsin fått är att läsa innehållsförteckningar. Tro mig, det är ovärderligt om målet är att få en frisk, strålande hy. Idag är skönhetsindustrin fullproppad med så många miljontals produkter som lovar både det ena och det andra att man tappar både huvudet, förståndet och omdömet i jakt på den perfekta krämen.
Det andra bästa skönhetstipset jag fått är orden ”om det verkar för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant” – det finns inga mirakelkrämer. Däremot finns det en massa ämnen som orsakar mer än de ger. Och många av dagens krämer är proppade med dem; ämnen som täpper igen och torkar ut. De skönhetsprodukter som säljs på stormarknader (Nivea, Garnier, L’oreal) och till och med de som är lite mer prestigefyllda (Lancome, Clarins, Biotherm) innehåller ämnen som tex mineralolja och petroleum. Den enda anledningen till detta är att de är billigare att använda än kvalitetsämnen som tex mandelolja, hyaluronic acid eller collagen.
Portäppande ämnen, som mineralolja, har molekyler som är alldeles för stora för att tränga in i huden, istället lägger de sig ovanpå och ger skenet av en mjuk och smidig känsla som lätt kan uppfattas som en fuktbomb, men i själva verket ger de ingen fukttillförsel utan täpper bara igen. De här billiga ämnena är som coca cola för en törstig hud – de gör den bara ännu törstigare.
Uttorkande ämnen, som alkohol och sodium lauryl sulfate, är också något att se upp med i många av de storsäljande produkterna. För en torr hy är det här rena döden. För en fet hy är det knappast bättre eftersom de torkar ut hudens naturliga oljor och därför tvingar huden att producera övermänskliga mängder olja som kompensation för det som gått förlorat. Silicon är ett ämne som kan vara en aning uttorkande för torr hy men som funkar för fet hy. TEA (triethanolamine) däremot är ett tufft uttorkande ämne som bör undvikas till varje pris.
Naturliga oljor är den idealiska fukttillförseln för en torr och normal hud som inte drabbats av akne. Dessa fina oljor har en mindre molekylär struktur som absorberas bättre och ger betydligt mer fukt. De finaste (dvs renaste) oljorna penetrerar huden felfritt, fyller ut den och ger en naturlig fukt. (De här oljorna kan hittas rena i hälsobutiker eller som tillsatser hos prestigemärken som Decleor, Juvena och Dr. Hauschka).
*Mandelolja (Sweet Almond Oil) är extremt absorberande och lugnar huden tex efter vaxning och rakning. Förvaras i kylen.
*Evening Primrose Oil mjukar upp sandpapperstorr hy och dämpar eksem.
*Morotsolja (Carrot Oil) fuktar torr, åldrande hy och torkar ut akne.
*Lavender Oil är en klassisk basolja som hjälper till att lugna irritationer och ta kål på finnar.

Första steget i att läsa innehållsförteckningen hos en produkt är att kolla ordningen. De ämnen som är listade först är de som innehar störst procent av innehållet. Ju längre ner på förteckningen desto mindre mängd. Om du har charmats utav en mirakelkräm som lovar unika ingredienser som collagen och undergörande växtextrakt, kolla hur långt ner på förteckningen ämnet är listat. Ligger det någonstans vid slutet så behöver du inte bekymra dig över att köpa produkten, då är mängden så minimal att den inte kommer att göra någon skillnad. Det här är fakta som alldeles för få känner till och som skönhetstillverkarna drar stor nytta av.
Ett annat faktum som är bra att känna till är att om en produkt påstår att den är parfymfri så innebär det bara att den är fri från märkbar parfym. De flesta hudprodukter luktar illa under sammansättningen eftersom de är proppade med kemikalier och råa ingredienser. Så för att motverka detta tillsätter tillverkaren en skvätt parfym, inte för att produkten ska lukta gott, utan för att den helt enkelt inte ska lukta illa.
När man har lärt sig baskunskapen är det dags att granska innehållet. Skippa de produkter som innehåller:

Portäppande ämnen som:
*Mineral oil
*Petrolatum
*Petroleum
*Paraffin
*Paraffinum liquidum
*Isopropyl palmitate
*Octyl palmitate
*Myristate
*Cinnamates
*Salicylates
*PABA
*Lanolin
*Carbomers
*Microcrystalline wax

Naturliga ämnen som kan vara portäppande:
*Sheasmör
*Kakaosmör
*Kokossmör
*Kokosolja

Uttorkande ämnen som:
*Sodium lauryl sulfate
*Sodium laureth sulfate
*Sodium cocoate
*Sodium tallowate
*Alcohol denat / SD (följt av ett nummer)
*Benzyl alcohol
*Isopropyl alcohol
*Methanol
*Ethanol
*Ethyl alcohol
*Silicone (ämnen som slutar med: ”cone”, tex dimethicone, cyclomethicone)